Rulouri gazon: intretinere pe timp de vara

Deoarece se apropie sezonul de vara, gazonul dumneavoastra va avea nevoie de ingrijirea corespunzatoare. Din acest motiv, am creat o lista cu sfaturi pentru intretinere rulouri gazon pe timp de vara. Tunderea. Prima tundere a unui gazon se face atunci cand iarba ajunge la aproximativ 10 centimetri. Aceasta operatiune este necesara in special pentru nivelarea gazonului. Pentru acest lucru, reglati masina de tuns la cea mai inalta treapta si tundeti de la margine inspre interior. Iarba se aduna in saculetul special si se poate imprastia la radacinile tufelor sau copacilor. Ea are rolul de a pastra umiditatea solului, lucru important pe timp de vara.

Pe timp de primavara si toamna, gazonul se tunde odata pe saptamana, nelasandu-se sa creasca mai mult de 10 cm. Vara, in cazul utilizarii de rulouri gaozn, ritmul de crestere al ierbii scade, astfel incat gazonul se tunde mai rar. Este ideal sa il mentineti la 5-6 cm pentru a retine umezeala la radacina.

Rulouri gazon: intretinere pe timp de vara

rulouri gazon

Irigarea. Cea mai buna metoda de irigare este cea subterana, cu aspersoare de tip pop-up. Prin utilizarea acestora se evita evaporarea stropilor de apa inainte ca ei sa ajunga la gazon.  In perioadele de primavara si toamna, nu este necesara udarea frecventa datorita stropilor de roua. In schimb, pe timp de vara, este necesara udarea in jurul orei 3 dimineata. Daca aveti un sistem de irigatii acest lucru este mai usor de realizat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci se poate face udarea in jurul orei 22-23.

Este necesara si fertilizarea gazonului odata la cateva luni. Daca aveti rulouri gazon cu trifoi pitic atunci nu veti mai avea nevoie de azotat de amoniu. Trifoiul poate sa extraga azotatul din aer si sa il transmita in sol. Insa, pentru un gazon normal trebuie aplicat un ingrasamant de trei ori pe an, in martie, iunie si septembrie.