De ce este tunderea gazonului importanta?

Probabil toti ne intrebam ce se poate intampla daca nu tundem gazonul. Uneori pareca necesita prea multa munca sa il cosim si sa il udam. Asadar, sa facem un exercitiu de imaginatie. Iarba, desigur, ca continua sa creasca pana va depasi 60 de cm. In acest punct incepe procesul de inflorire si de formare al semintelor. Florile nu au un aspect deosebit, dand curtii o imagine de abandonat si neingrijit. Mai mult, semintele si plantele acestea sunt o sursa comuna de producere a alergiilor. In concluzie, tunderea gazonului este importanta.

Prin cosirea gazonului ii asiguram formarea unor lastari frumosi. Astfel, el va reusi sa se indeseasca si sa ofere un aspect mult mai placut. Fiecare fir de iarba contine hormoni care ii reprima cresterea pe orizontala. Prin taiere, indepartam hormonii si ii permitem gazonului sa creasca mult mai repede si mai viguros. Daca nu il taiem la intervale regulate, gazonul va capata un aspect sarmos si se va rari.

De ce este tunderea gazonului importanta?

tunderea gazonului

Prin cosire sau tundere, reusim sa indepartam resturile uscate si putem preveni si aparitia buruienilor. Important de mentionat: nu cositi niciodata mai mult de 1/3 din suprafata lastarului. De ce? Daca iarba creste prea mult, o cosire majora va cauza un soc care ii afecteaza sistemul radicular. Studiile arata ca exista o legatura intre inaltimea de taiere si adancimea radacinilor. Prin cosirea la inaltimea potrivita se asigura si cresterea pe adancime a radacinilor. Atunci cand tunderea gazonului nu se realizeaza la timp, radacinile se dezvolta mai greu. Mai mult, prin cosirea rara duce la rarirea gazonului si aparitia diverselor boli.

Daca ati intarziat cu tunderea, atunci nu se recomanda cosirea la inaltimea recomandata. Incercati sa ajungeti la aceasta dupa alte 2-3 cosiri. Oferiti radacinilor o sansa sa iti revina, pentru a nu le deteriora. In cazul in care beneficiati de o suprafata mai mare, atunci masina de tuns este alegerea ideala. In rest, puteti utiliza o coasa fara probleme.